Farklı alanlardan sanatçılar, kadınlara yönelik şiddete dur demek için ‘Karanlığı Aydınlat’ ışık enstelasyon sergisine imza attı.
İstanbul Büyükşehir Belediyesi ve Birleşmiş Milletler Kadın Birimi ortaklığında ve Avrupa Birliği’nin mali desteğiyle hazırlanan sergi,
27 Kasım akşamı Kadıköy Yoğurtçu Parkında gerçekleştirilen bir törenle açıldı.
Kadınlara yönelik şiddete dikkat çeken ‘Karanlığı Aydınlat’ ışık enstalasyon sergisi, İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu, UN Women Avrupa ve Orta Asya Bölge Direktörü Alia El-Yassir, Avrupa Birliği Türkiye Delegasyonu Başkan Yardımcısı ve Elçi Müsteşar Eleftheria Pertzinidou, İsveç Başkonsolosu Peter Ericson ve UN Women Türkiye Ülke Direktörü Asya Varbanova’nın katılımıyla 27 Kasım’da Yoğurtçu Parkında açıldı.
‘
Karanlığı Aydınlat’ ışık enstalasyon sergisi, 25 Kasım – 10 Aralık tarihleri arasında 16 Günlük Aktivizm – Kadınlara Yönelik Şiddete Son Kampanyası kapsamında düzenleniyor. Sergi, ışık, tasarım ve sanatı yaratıcı bir şekilde kullanarak kadınların ve kız çocuklarının maruz bırakıldığı şiddetin farklı biçimlerine dikkat çekiyor, sanatı ve aktivizmi kamusal alana taşıyarak kadınlara yönelik şiddetin sonlanması için kamuoyunda farkındalık yaratmayı hedefliyor.
Açılışta konuşma yapan İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu şöyle konuştu: “Sokakta, işte, sosyal medyada, evde kadınların maruz kaldığına tanık olduğumuz şiddete kayıtsız kalmayacağız. Bugüne kadar başta sivil toplum kuruluşları olmak üzere kadınların haklı mücadelesine destek olmuş herkese şükranlarımı sunuyorum. Kadınların yanındayız ve şiddetin kesinlikle karışısındayız.”
UN Women Avrupa ve Orta Asya Bölge Direktörü Alia El-Yassir şöyle konuştu: “Kadınlara ve kız çocuklarına yönelik şiddet tüm dünyada yaygın bir sorun. Ancak, bu sorun önlenebilir. Hep birlikte harekete geçerek bu ‘gölge pandemiyi’ birlikte sona erdirebiliriz. Evlerimiz, şehirlerimiz, kamusal ve dijital alanlarımızı güvenli yapmak için çabalarımızı hızlandırmalıyız.”
Avrupa Birliği Türkiye Delegasyonu Başkan Yardımcısı ve Elçi Müsteşar Eleftheria Pertzinidou şöyle konuştu: “Bugün toplumsal cinsiyete dayalı şiddete maruz bırakılan, buna karşı seslerini yükseltebilen ya da yükseltemeyen tüm kadınlarla dayanışmamızı ifade etmek için burdayız. Kadınlara ve kız çocuklarına yönelik şiddet yaygın bir insan hakları ihlalidir. Kadınlara yönelik şiddet COVID-19’dan önce de bir ‘gölge pandemi’ydi. Toplumsal cinsiyete dayalı siber şiddet de hızla yayılıyor. Karanlığı Aydınlat sergisi ile Türkiye’de kadın haklarının ilerletilmesinde savunuculuk yapan sivil toplum kuruluşlarını destekliyoruz.”
İsveç Başkonsolosu Peter Ericson şöyle konuştu: “Kadınlara ve kız çocuklarına yönelik şiddet bir ‘kadın konusu’ değildir. Bir ‘erkek konusu’dur. Kadınlara şiddet uygulayan erkeklerdir. Tüm erkekler değil ama aramızdaki birçok erkek. Dolayısıyla, biz erkekler gerçekten bu büyük sorunun merkezinde yer alıyoruz. Bu yüzden, mantıklı olarak, çözümün de merkezindeyiz. İşte tam da bu yüzden kadınlara yönelik şiddet bir ‘erkek konusu’dur. Ve biz erkekler çözüm için çok çabalamalıyız.”
Türkiye’nin kamusal alanda kurulan ilk ışık enstalasyon sergisi
Sergi ilk kez 2019 yılında Ankara’nın Çankaya ilçesindeki Seğmenler Parkında, Birleşmiş Milletler Kadın Birimi (UN Women) tarafından Ankara Büyükşehir Belediyesi, Çankaya Belediyesi ve İsveç Büyükelçiliği ortaklığında gerçekleştirilmişti.
Bu yıl sergi, Avrupa Birliğinin mali desteği ve İstanbul Büyükşehir Belediyesinin ev sahipliğinde, BM Kadın Birimi tarafından uygulanan “Türkiye’de Kadın Hakları ve Toplumsal Cinsiyet Eşitliğinin Gelişmesi İçin Sivil Toplum Kuruluşlarının ve Çok Paydaşlı Ortaklıkların Güçlenmesi” projesi kapsamında İstanbul Yoğurtçu Parkında açılıyor. Küratörlüğünü Fırat Engin ve Ekin Kılıç Ezer’in üstlendiği ve 12 sanatçının eseriyle katıldığı sergi, aynı zamanda kadınlara yönelik şiddetin önlenmesinde sivil toplumun önemine vurgu yapıyor. Sivil toplumdan seslerin yansıtıldığı bir eser, sivil toplum kuruluşlarından temsilcilerle birlikte oluşturuldu.
Sergi, İstanbul’un Kadıköy ilçesinde bulunan Yoğurtçu Parkında, 27 Kasım – 10 Aralık 2021 tarihleri arasında ziyaretçilerini bekliyor.
Sergi kapsamında ayrıca 27 Kasım – 4 Aralık tarihleri arasında Şişhane Metro durağında ses ve ışığı bir araya getiren interaktif bir ‘mapping’ eseri İstanbullularla buluşuyor. Kadınlara yönelik şiddete son vermek amacıyla herkesi mesajlarını bırakmak üzere mikrofona davet eden eser, Ecem Dilan Köse imzası taşıyor.
16 Günlük Aktivizm Kampanyası
25 Kasım Kadınlara Yönelik Şiddete Karşı Uluslararası Mücadele ve Dayanışma Gününden başlayarak 10 Aralık İnsan Hakları Gününe kadar süren “16 Günlük Aktivizm – Kadınlara Yönelik Şiddete Son Kampanyası”, her sene Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri öncülüğünde küresel ölçekte düzenleniyor; kadınlar ve kız çocuklarına yönelik şiddetin önlenmesi ve ortadan kaldırılması için farkındalık ve hak savunuculuğu çalışmalarını kapsıyor. Türkiye’de kampanyanın öncülüğünü yapan BM Kadın Birimi Türkiye Ofisi, 2018 yılından bu yana ateş böcekleri ile kadınlara ve kız çocuklarına yönelik şiddete dikkat çekiyor. Yanıp sönen ışıkları sayesinde birbirleriyle iletişim kuran ve karanlığı aydınlatan ateş böcekleri, BM Kadın Biriminin 2018’den bu yana düzenlediği 16 Günlük Aktivizm kampanyalarının ana simgesi.
BM Kadın Birimi (UN Women) “Türkiye’de Kadın Hakları ve Toplumsal Cinsiyet Eşitliğinin Gelişmesi için Sivil Toplum Kuruluşlarının ve Çok Ortaklı İş Birliklerinin Güçlenmesi” projesini, Avrupa Birliği’nin yaklaşık 4.5 milyon Avroluk mali desteğiyle Mart 2024’e kadar uygulayacak. Avrupa Birliği’nin “Sivil Toplum ve Medya Programı” kapsamında desteklediği proje, başta kadın haklarıyla ilgili çalışan sivil toplum kuruluşları (STK) ve diğer ilgili STK’ların kapasitelerini ve ortaklıklarını geliştirmelerine destek olacak.