Bilinçli birey, sağlıklı aile, güçlü toplum modeli hedefleniyor
İstanbul Valiliği ile iş birliği protokolü imzalanan ‘Aileler Üniversitede’ projesi hakkında değerlendirmelerde bulunan Üsküdar Üniversitesi Kurucu Rektörü Psikiyatrist Prof. Dr. Nevzat Tarhan, proje ile bilinçli birey, sağlıklı aile, güçlü toplum modelinin oluşturulmasını hedeflediklerini söyledi. Tarhan, dünyada özgürlük zehirlenmesi yaşandığını vurguladı ve “Bu durum aile yapısına zarar veriyor. Özerkliği sorumsuzluk gibi algılayan bir nesil geliyor” diyerek uyarıda bulundu.
Üsküdar Üniversitesi Kurucu Rektörü Psikiyatrist Prof. Dr. Nevzat Tarhan, Aileler Üniversitede projesi hakkında değerlendirmelerde bulundu ve özgürlük zehirlenmesi kavramı ile ilgili de önemli bilgiler paylaştı.
Tarhan: “Aile mutlu değilse sağlıklı birey yetişmiyor”
Aileler Üniversitede Projesine ilişkin değerlendirmelerde bulunan Tarhan, “Bir binayı nasıl tuğlalar oluşturuyorsa, vücudumuzu hücreler oluşturuyorsa aile de toplumun yapı taşını oluşturuyor. Toplumun yapı taşını oluşturan aile mutlu değilse, sağlıklı ve mutlu bireyler yetişmiyor, mutlu ilişkiler ortaya çıkmıyor. Şu anda tüm dünyada özgürlük zehirlenmesi yaşanıyor. Bu zehirlenme özgürlük ve sorumluluk arasındaki dengeyi kaybetmemize neden oldu. Özerkliği sorumsuzluk gibi algılayan bir nesil geliyor. Özgürlük zehirlenmesi aile kurumuna zarar verir hale geldi. Bunun sonucunda boşanma hızı da artmış durumda. Son beş yılda boşanmalar 6 katına çıktı. Bu konuda gelecekte ne olacağını kestiremiyoruz. Herkesin bu konu ile ilgili çalışmalar yapıp, bu konunun ucundan tutması lazım. Biz Üsküdar Üniversitesi olarak ‘Aileler Üniversitede’ sosyal sorumluluk projesini hayata geçirdik” dedi.
Tarhan: “Pozitif psikoterapiyle aileyi güçlendirmeyi hedefliyoruz”
Projeyi gerçekleştirirken pozitif psikolojiyi merkez noktaya koyduklarını söyleyen Tarhan, “Aileler Üniversitede projesi ile bilimsel çalışmalara dayalı, koruyucu ve önleyici faaliyetleri kapsayan “Bilinçli Birey, Sağlıklı Aile, Güçlü Toplum” modelinin oluşturulması hedefleniyor. Pozitif psikoterapiyle, yara açmadan, çocukluk travmalarına girmeden aileyi güçlendirmeyi hedefliyoruz. Olumsuz hayat stratejilerine karşı olumlu hayat stratejisi öğretmeyi amaçlıyoruz. İstanbul’da Pendik, Üsküdar, Eyüp ve Gaziosmanpaşa Kaymakamlıkları ile protokol imzaladık” ifadelerini kullandı.
Tarhan: “Projede dört farklı gruba eğitim veriliyor”
Prof. Dr. Nevzat Tarhan, projede 4 farklı gruba eğitim verildiğini belirtti ve sözlerini şöyle tamamladı: “Projede kırmızı, beyaz, pembe ve turuncu gruplar var. Kırmızı gruptaki aileleri, içlerinde yaşanan çatışmalar için uzman yardımı almamış ama evde daima gerilimin olduğu aileler olarak tanımlayabiliriz. Pembe grubu 18 yaşın üzerinde bireyler ve evlilik hazırlığındaki çiftler oluştururken; beyaz grupta 18 yaş altı gençler, evlilikle ilgili konularda bilgilendiriliyor. Turuncu grupta ise henüz problem yaşamayan ama risk altında olan çiftler gruplandırılıyor. Gruplardan sadece birisinde tedavi var diğer üçünde koruma ve önleme tedavisi var.”